Lijmwapening voor Porsche Centrum Rotterdam

Lijmwapening voor nieuwe Porsche Centrum Rotterdam

Lijmwapening voor nieuwe Porsche Centrum Rotterdam. Direct aan de A20 in de Rotterdamse Spaanse Polder is een nieuwe vestiging van Porsche Centrum Rotterdam (16.500 m2) gekomen, voorheen PLC (Rotterdam) – het oude pand Van Dijk Mercedes. Balm heeft de versterking van de TT liggers met voorgespannen lijmwapening mogen aanbrengen. Het ging om het versterken van 4800 M1 TT liggers.

Lijmwapening voor nieuwe Porsche Centrum Rotterdam

Het gebouw is volledig gerenoveerd en de bestaande vloer moest een hogere belasting aan kunnen, waarbij de doorbuiging minimaal moest blijven. Opties waren vervangen of versterken van de vloeren, waarbij er is gekozen voor het versterken van de TT liggers middels voorgespannen koolstoflijmwapening door Balm. Dit is in Europa nog nooit op en dergelijke schaal toegepast. Reden van deze oplossing is snelle uitvoering en geen oponthoud van de overige werkzaamheden.


Bericht in Cobouw – augustus 2019

Met giga versterking in Rotterdam ontstijgt voorgespannen lijmwapening in één klap experimentele stadium

Het skelet van een gedateerde garage langs de A20 in Rotterdam, wordt geschikt gemaakt voor een tweede leven met veel zwaardere belastingen. BALM, ABT en S&P versterken de vloerliggers met voorgespannen carbonlijmwapening op een schaal zoals nooit eerder vertoond in Europa.

Compleet gestript is het gebouw van de oude Van Dijkgarage in Rotterdam. Ooit was het een iconische garage waar automobilisten rijdend op de A20 een glimp konden opvangen van de nieuwste en duurste Mercedes modellen. Het staat er nu wat troosteloos bij. Over het einde van de garage circuleren in Rotterdam de wildste verhalen over witwassende criminelen, inclusief Willem Holleeder die lange tijd een gepantserde Mercedes reed die hij leaste bij Van Dijk. Het faillissement in 2013 maakte in elk geval een definitief einde aan het jetset-leven dat eigenaar John van Dijk leidde in Monaco.

Voor de bijna 40 jaar oude constructie ligt er na zes jaar leegstand een nieuw leven in het verschiet. Het wordt ingrijpend verbouwd tot een Porsche centrum. De dealer hoopt er mensen vanuit de hele Benelux naar toe te halen die de aanschaf van een Porsche overwegen. Op de tweede verdieping krijgen ze spectaculaire presentaties en shows te zien die ze moeten verleiden tot de aanschaf. “De belastingen zullen daardoor voor de constructie wel een stuk hoger uitvallen”, weet Kees Vermeulen van Balm bv. “En ze waren al niet mals. De constructie kreeg het al flink voor de kiezen.”

Lees meer in het artikel van Cobouw:
Met giga versterking in Rotterdam ontstijgt voorgespannen lijmwapening in één klap experimentele stadium

Lees meer over dit project in vakblad Stedenbouw 771:
Bouworganisatie op maat van unieke transformatie