In veel woningen gebouwd tussen 1965 en 1985 zijn betonvloeren aangelegd met kwaaitaal of Flevo elementen. In deze periode stond het bouwen van woningen onder een hoge tijdsdruk. De productie van woningen had prioriteit omdat er een groot woningtekort was.
Hierdoor oversteeg de gangbare productiecapaciteit en om productie te kunnen vergroten werden verhardingsversnellers, zoals chloride, toegevoegd aan de betonspecie. Op den duur zorgt dit voor wapeningreductie van 30% tot 70%, hierdoor neemt ook de sterkte en veiligheid van de vloer af. Dit schadeproces wordt ook wel ‘betonrot’ genoemd.
Herkennen van een flevo- of kwaaitaalvloer
Het herkennen van betonrot is niet altijd eenvoudig. Het is namelijk omringt door een laag beton. De corrosie die ontstaat in de eerste fase is vaak nog niet zichtbaar. De wapening zal gaan roesten waardoor het volume van het staal langzaam zal toenemen. Uiteindelijk wordt de druk opgebouwd in het omliggende beton tot dat het zal gaan scheuren. Dit kan leiden tot lichte tot zeer ernstige schade.
Zelf kunt u eenvoudig vaststellen of uw vloer een flevo- of kwaaitaalvloer is. Ten eerste moet uw woning dus gebouwd zijn in de periode tussen 1965 en 1985. Ten tweede is een flevo- of kwaaitaalvloer te herkennen aan de gewelfde onderkanten. Op de kopse kant zit vaak een kunststof kopschot waarin ook de naam kwaaitaal of flevo van de fabrikant is gestempeld.
Vormen van schade aan flevo- en kwaaitaalvloeren
Lang niet alle schade aan een betonvloer wordt veroorzaakt door toegevoegde verhardingsversnellers. Er zijn namelijk ook andere oorzaken die kunnen zorgen voor schade aan het beton.
- Mechanische schade: deze vorm van schade ontstaat gedurende bouw of door het gebruik van de kwaaitaalvloer. Schade gedurende bouw kan ontstaan door onvoorzichtig om te gaan met de vloerelementen. Stukken beton raken beschadigd door het stoten of hard neerleggen van bepaalde elementen op de vloer. Een andere oorzaak voor het beschadigen van het beton is door het aanbrengen van doorvoerleidingen en afvoeren.
- Geringe betondekking: door een geringe betondekking rondom de wapening kan er vocht maar ook zuurstof eenvoudig door het beton en tot aan de wapening doordringen. De wapening zal hierdoor gaan roesten en ook in loop der tijd volledig bloot komen te liggen.
- Carbonatieschade: het beton wordt blootgesteld aan zuurstof waardoor er gassen als CO2 via de poriën naar binnen kan dringen. De CO2 gassen zullen dan condenseren tegen de betonwand waardoor als reactie een zure vloeistof ontstaan. Door deze reactie daalt de pH-waarde in het beton waardoor de wapening niet meer goed wordt beschermd door het omliggende beton. Er is dan slechts nog water en zuurstof nodig en het staal zal gaan roesten.
Inspectie
Schade aan kwaaitaalvloeren kan optreden in woningen die gebouwd zijn tussen 1965 en 1985. Is u woning in een andere periode gebouwd? Dan hoeft u zich niet zorgen te maken over eventuele betonrot aan uw betonvloer. Is uw woning wél gebouwd in deze periode dan kunt u een inspectie laten uitvoeren om na te lopen of uw betonvloer schade heeft.
Twijfelt u over de conditie van uw flevo- of kwaaitaalvloer? Dan voeren wij graag voor u een inspectie uit. Voordat een flevo- of kwaaitaalvloer herstelt kan worden dient er eerst een inspectie te worden uitgevoerd. Om de hoeveelheid en de ernst van de schade aan te kunnen tonen zal de vloer op correcte wijze en volgens protocol moeten beoordeeld worden. De overheid heeft een protocol ontwikkeld, de CUR-Aanbeveling 79:2016. De inspecteurs van Balm zullen volgens het protocol een rapportage opstellen met een daarbij horend hersteladvies voor uw vloer.
Herstel
Een flevo- of kwaaitaalvloer is in de meeste gevallen goed te herstellen. Balm heeft een stalen opspanligger ontwikkeld die bestaat uit losse delen zodat deze makkelijk via het kruipluik in de woning onder de vloer is aan te brengen. Met deze draagconstructie kan de vloer gemakkelijk hersteld worden.
De constructie is gemaakt van verzinkt staal en wordt van fundering naar fundering onder de vloerelementen aangebracht. De constructie neemt vervolgens de functie van de roestende wapening in de kwaaitaalvloer over. Hierdoor wordt de wapening in de beton elementen overbodig. De levensduur van de draagconstructie is tenminste 50 jaar.
Heeft u nog vragen of twijfelt u over de conditie van de uw flevo- of kwaaitaalvloer? Neem dan gerust contact met ons op, via +31 (0) 347 – 374174 of info@balmbv.nl
Balm versterkt, herstelt en beschermt beton!
Voordelen van deze werkwijze
- Korte uitvoeringsduur, minimale hinder
- Maximale garantie: 20 jaar
- Levensduurverwachting: 50 jaar
- Financieel voordelig
- Via het kruipluik, geen graafwerk in de tuin.
- IJzersterk, geen hak- en breekwerk
- Geen afval en milieuvriendelijk
- Geen nazorg
Interesse?
Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.
Bel +31 (0)347-374174
of neem contact op via het contactformulier.