Mantavloeren
In de jaren zestig en zeventig lag er een enorme tijdsdruk op de bouw van woningen. Dit kwam door het grote woningtekort en de productie van woningen had dan ook prioriteit.
In die tijd werden geprefabriceerde betonnen vloerelementen op de markt beschikbaar gesteld. Hierdoor was er de mogelijkheid om vanaf de fundering sneller verder te bouwen.
De populariteit van deze producten steeg snel en de vraag oversteeg dan ook de productiecapaciteit. Om productie te kunnen vergroten werden er verhardingsversnellers, (chloride) toegevoegd aan de betonspecie. Dit heeft er voor gezorgd dat er in bepaalde situaties , corrosie (roest)kan ontstond in de staalbewapening, wat zorgt voor betonschade. De schade die wordt aangericht aan het beton wordt ook wel ‘betonrot’ genoemd.
Herkennen van een Mantavloer
In de periode van 1965 tot 1983 zijn de Manta vloerelementen geproduceerd. Manta vloeren zijn eenvoudig te herkennen aan de verschillende elementen waaruit de vloer is opgebouwd. Deze elementen rusten op de fundering van het gebouw. Ieder element van een Mantavloer is 120 cm breed en bestaat uit twee betonbalken die ook wel de ribben worden genoemd. Tussen deze delen is aan de bovenkant een dunne vloerplaat aangebracht van ongeveer 5,5 cm dik. Deze tussenplaat bevindt zich tussen de betonnen ribben. In één van deze platen is een kruipluik aangebracht.
Vanuit de kruipruimte kan de vloerconstructie worden bekeken en of er een Mantavloer is aangebracht. Een Mantavloer is niet hetzelfde als een Kwaaitaalvloer. Het verschil is dat een Mantavloer elementen heeft van 120 cm breed en een Kwaaitaalvloer heeft elementen van 50 cm breed. Daarnaast bestaat een Mantavloer uit allemaal platte delen en een Kwaaitaalvloer bestaat uit allemaal boogjes.
Gevaar van betonrot
Kruipruimtes onder begane grondvloeren in Nederland zijn vaak vochtig en warm. Dit zijn dan ook omstandigheden waarbij corrosie kan optreden met ingemengde chloride in de betonelementen. Doordat de wapening van het beton corrodeert zullen er scheuren ontstaat en wordt het uiteindelijk afgedrukt. De hoeveelheid, maar ook de ernst van de schade hangt af van element tot element.
De wapening van een Mantavloer die zich in de draagribben bevindt is bedoeld om de trekkrachten, die ontstaan bij het belasten van de vloer in de onderzijde van het beton, op te kunnen vangen. Wanneer de wapening wegroest is het gevolg dat de draagkracht van de vloer vermindert. Constructieve maar ook functionele eigenschappen van de vloer kunnen door de betonrot afnemen. Door een te hoge belasting kan de vloer dan ook doorbuigen of zelfs het volledig begeven.
Inspectie
Voordat uw vloer herstelt kan worden zal er eerst een inspectie moeten worden uitgevoerd om zo de hoeveelheid en ernst van de aanwezige schade te kunnen bepalen. Om dit te kunnen bepalen zal de inspectie volgens een bepaald protocol worden uitgevoerd. Vanuit de overheid is een protocol opgesteld namelijk de CUR-Aanbeveling 79:2016. De inspecteurs van Balm zullen volgens het protocol een rapportage opstellen met een daarbij horend hersteladvies voor uw vloer.
Schade aan een mantavloer
Een mantavloer is gelukkig vrijwel altijd gemakkelijk te herstellen. Balm heeft een stalen draagconstructie ontwikkeld om beschadigde mantavloeren te kunnen repareren. De draagconstructie is opgebouwd uit een aantal losse delen zodat deze eenvoudig via de kruipruimte is aan te brengen onder de woning. De constructie is gemaakt van verzinkt staal en wordt van fundering naar fundering onder de vloerelementen aangebracht. De constructie zal dan de functie van de roestende wapening in de mantavloer vervangen. Dit zorgt ervoor dat de wapening in het beton overbodig wordt. De draagconstructie kan tenminste 50 jaar meegaan.
Heeft u nog vragen of twijfelt u over de conditie van de uw mantavloer? Neem dan gerust contact met ons op, via +31 (0) 347 – 374174 of info@balmbv.nl
Balm versterkt, herstelt en beschermt beton!
Voordelen van deze werkwijze
- Korte uitvoeringsduur, minimale hinder
- Maximale garantie: 20 jaar
- Levensduurverwachting: 50 jaar
- Financieel voordelig
- Via het kruipluik, geen graafwerk in de tuin.
- IJzersterk, geen hak- en breekwerk
- Geen afval en milieuvriendelijk
- Geen nazorg
Interesse?
Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.
Bel +31 (0)347-374174
of neem contact op via het contactformulier.