Betoninspecties met drones

Betoninspecties met drones

Betoninspecties met drones. Omdat de Bijlmer vrij dicht in de buurt ligt van Schiphol, hebben we te maken met een gecontroleerd luchtruimgebied. Binnen dit gebied dient elk soort vliegtuig, zowel groot als klein, te allen tijden een tweewegcommunicatie te onderhouden met de luchtverkeerstoren.

Voor een groot renovatieproject in de Bijlmer heeft Balm samen met Dronepoint een beroep gedaan op professionele drone-inspectiediensten. Vanwege de nabijheid van de nationale luchthaven Schiphol liggen de appartementen toevallig in een zogenaamde Controlled Traffic Region (CTR). Dit betekent dat het verboden is om in het gebied te vliegen, tenzij er toestemming is gegeven met een zeer specifieke toestemming van de nabijgelegen verkeersleiding. Hier in Nederland bestaan slechts drie organisaties met een vliegvergunning in deze beperkte gebieden – en Dronepoint is daar toevallig één van.

Inspecties met drones

Gedurende de gehele operatie onderhoudt een gespecialiseerde bestelwagen, uitgerust met een antenne, een constante verbinding met de luchtverkeersleiding van Schiphol. Met een groen licht heeft een industriële drone, uitgerust met 4K camera-apparatuur, binnen enkele uren alle gebieden van het appartement gefotografeerd. En omdat de drone een live-feed geeft van de actie die aan de gang is, kan een Balm-inspectiedeskundige ervoor zorgen dat niets over het hoofd wordt gezien. In vergelijking met de traditionele manier van werken kunnen drones deze moeilijk bereikbare plaatsen sneller, goedkoper en met minder risico bereiken dan handmatige inspecties.

Een systematische aanpak van de onderzoeken

In plaats van het uitvoeren van ruwe schattingen ter plaatse, stelt het gebruik van hoogwaardige beelden nu Balm-inspectiedeskundigen in staat om de ernst van de defecten van achter het bureau te beoordelen. Om de grote hoeveelheden beelden te kunnen verwerken, besloot Balm om asset-viewer te gebruiken om het onderzoeksproces te ondersteunen en te organiseren. Asset-viewer is een visueel data management platform dat alle inspectiefoto’s samenbrengt in één digitale werkruimte. Het wordt geleverd met verschillende analytische tools ter ondersteuning van de inspectieworkflows en het annoteren van defecten.

En omdat elke projectdeelnemer een veilige toegang kan krijgen, zijn er nieuwe mogelijkheden voor samenwerking ontstaan. Hierdoor zijn offertes van klanten nu eenvoudiger op te stellen en zijn ze over het geheel genomen betrouwbaarder. Met de ondersteuning van de software van Dronepoint en de vaardigheden om problemen op te lossen is het vooronderzoek nog nooit zo snel en eenvoudig geweest.