Lijmwapening

Koolstoflijmwapening

Lijmwapening of plakwapening is een specialistische methode om beton- of houtconstructies constructief te versterken. Bij deze methode wordt de wapening uitwendig verlijmd.

Lijmwapening kan worden toegepast:
• bij toenemende belasting op een betonnen constructie zoals een hogere verkeersbelasting bij bruggen en viaducten;
• wanneer achteraf sparingen moeten worden gemaakt in een betonnen vloer of wand;
• om ontwerp- of uitvoeringsfouten te herstellen;
• ten behoeve van het verbeteren van een betonconstructie zoals het verminderen van scheurbreedten, het tegengaan van vervormingen en het realiseren van spanningsverminderingen in wapeningsstaal.

Koolstoflijmwapening
Het aanbrengen van stalen lijmwapening is zwaar werk. Daarnaast moet stalen lijmwapening constructief worden verankerd. Een goed alternatief is koolstoflijmwapening. Dit product is sterker dan staal, maar ook licht in gewicht. Bovendien hoeft het in de meeste gevallen niet te worden verankerd, waardoor het aanbrengen minder tijd kost. Indien u dit wenst, kan aangebrachte lijmwapening worden afgewerkt met een coatinglaag.

Berekening
Voordat wij lijmwapening toepassen, laten wij de te versterken constructie doorrekenen door een zeer ervaren, onafhankelijk ingenieursbureau. Zo komt u nooit voor ongewenste verrassingen te staan.

Meten is weten
Lijmwapening kan alleen worden toegepast als de betonnen ondergrond voldoende hechtsterkte heeft. Voordat wij de lijmwapening aanbrengen meten wij dit door het uitvoeren van één of meerdere hechtsterkteproeven. Nadat de lijmwapening is aangebracht, wordt er nogmaals een hechtsterkteproef uitgevoerd om de verlijmde wapening op kwaliteit te controleren.

Lijmwapening wordt verlijmd met een epoxylijm. Epoxy is vochtgevoelig. Voordat de lijmwapening wordt verlijmd, voeren wij verschillende metingen uit om te zorgen dat lijmwapening onder de juiste omstandigheden wordt aangebracht.

Na afloop van de werkzaamheden ontvangt u een beknopte rapportage met alle meetresultaten.

Wij brengen lijmwapening aan conform CUR-Aanbeveling 91.
Koolstoflijmwapening Koolstoflijmwapening Koolstoflijmwapening

Folder LijmwapeningFile   ( 2056 Kb )

×